Мітки

2 (4) 3 (3) 4 (3) 5 (8) 6 (3) Вправи (1) Оголошення (1) Пам'ятка (3) Факти (1) Цікаво (3)

Секрети поліглотів

Секрети поліглотів: як заговорити німецькою за максимально короткий термін

Її вчили наші батьки, дідусі та бабусі, а сьогодні вона — друга за популярністю мова в Україні та перша найпоширеніша у Європі.
"Гутен таг!" — скажуть у відповідь на привітання 120 мільйонів носіїв німецької мови довкола усієї земної кулі. 1 з 10 книг друкується в Німеччині. Це мова новаторів та розвитку, пише газета "Експрес".
Більшість найвідоміших інноваційних компаній знаходиться саме у Німеччині. Навіть такі відомі прокладачі технічного прогресу, як японці, зосереджуються на німецькій: 68% студентів у Японії займаються її вивченням. До того ж спеціалісти з володінням мов можуть заробити удвічі більше, хто їх не знає. 
Тож подумайте, чи варто викидати старі шкільні зошити із уроків німецької. Можливо, саме ця мова допоможе змінити світогляд.
"Як вивчити німецьку швидко?", — питає себе більшість людей, які щойно почали говорити декілька слів новою мовою. Що ж, головний секрет доволі простий —особиста мотивація та наявність часу. На сьогодні існує стільки ж методик опанування німецької, скільки й репетиторів та мовних шкіл. Зрозуміти нам, якого напрямку у вивченні треба притримуватися, допоможе Олеся Кирлик, кандидат філологічних наук та викладач німецької мови у приватній школі.
— Які є техніки вивчення німецької лексики?
— Багато людей просто не можуть зрозуміти, як завчити усю різноманітність слів у мові. Що ж, зосереджуватися треба на меншому. Не варто думати глобально, радше потрібно розділити слова на частини, рубрики, сфери. Наприклад, в один день можна вчити лексику, що стосується медичної сфери, у інший — побутові слова. При цьому постійно варто звертатися до мнемотехніки. Ця методика полягає у постійному повторенні завчених слів. До прикладу, якщо в день вивчаєте 100 слів, то у кінці тижня потрібно перевірити себе методично на знання всіх 700 слів. 

Та, на мою думку, більш результативним є методом є записування усіх слів на невеликі клаптики паперу, з одного боку німецьке слово, з іншого — українською. Так, впродовж дня витягуйте карточки та перевіряйте, знаєте ви це слово чи ні. Візуалізація слова допоможе мозку швидше зорієнтуватися.
— Цікаво, а як ви вивчаєте німецькі слова?
— Швидко опанувати німецьку лексику можна, якщо підбирати асоціації. Шукайте схожість німецьких слів з українськими або з іншими мовами, які ви знаєте, наприклад, з англійською. Деякі слова є дуже схожими. Запам’ятати їх легко.
До інших можна придумати ситуацію, яка б їх поєднувала. Наприклад, слово der Winter (зима) схоже на українське вітер. Зимою дує вітер, зима — der Winter. Звичайно, до усіх слів асоціації не підбереш, тоді вже треба вдаватися до інших методів.
Найважчим може видатися те, що рід деяких німецьких слів не збігається з родом українських. Наприклад, das Madchen (дівчинка) в німецькій мові середнього роду, der Spiegel (дзеркало) — чоловічого роду, а die Sonne (сонце) — жіночого роду. Для кращого запам'ятовування рекомендую записувати слова різних родів різними кольорами: слова чоловічого роду — синім кольором, жіночого — червоним, а середнього — зеленим.


— Дуже поширеною стала зараз методика 25 кадру. Вона й справді така ефективна у вивченні слів?
— Мозок — не електронний носій, на який можна записати потрібну інформацію. Вам можуть вбити в голову певні слова за допомогою таких відео, на якому замість звичних людській психіці 24 кадрів у секунду демонструється 25. Але витягнути потім цю інформацію звідти буде практично неможливо, лише за допомогою трансу. Уся справа в тім, що слова додаються до пам’яті, коли вона є в неактивному стані, тому людина навіть не усвідомлює, що насправді процес запам’ятовування відбувається. Неможливо знайти пароль від чогось, якщо його автором є хтось інший.
— Зрозуміло. А які є щоденні прості правила для того, щоб підтримувати знання у тонусі?
— Використовуйте електронні додатки. Нині існує величезна кількість мобільних програм, за допомогою яких можна додатково поглиблювати свої знання німецької мови. Це чудова можливість, тому рекомендую обов’язково встановити собі додаток того чи іншого навчального порталу. 
Слухайте аудіозаписи тоді, коли виконуєте якусь механічну роботу: прання, прибирання, приготування їжі. Це може бути казка, вірш, просто якась лекція німецькою мовою, неважливо, головне, щоб у думках був постійний контакт із мовою. Намагайтеся дивитися німецькою те, до чого мозок звик українською. Наприклад, можете передивитися Ваш улюблений серіал або ж добре знайомий фільм цією мовою. Це допоможе знищити у думках шаблонність та побудувати нові паралелі від однієї мови до іншої. І, звісно ж, спілкуйтеся з носіями мови. Не можете говорити — пробуйте, не розумієте — перепитайте.
— Чи багато у німецькій мові слів-багатозначників?
— Німці — дуже практична нація. Тому в цій мові велика кількість багатозначників, тобто слів, які мають два-три і більше значень. Досить взяти будь-який німецько-український словник, щоб переконатися в цьому. Наприклад, слово der Zug має дев'ять значень, серед яких "поїзд", "рух", "процесія", "ключ птахів", "протяг", "ковток", "риса" та "схильність". І це дуже зручно, адже замість дев'ять українських слів досить вивчити одне німецьке!

— Захоплююче! Чим німецька граматика подібна до української?
— Німецька мова належить до групи германських мов, а українська — до слов’янських. Між ними є багато відмінностей. Але обидві вони належать до індоєвропейської мовної сім’ї. Тому певні схожі риси у них є і у граматиці, і у лексиці. І німецька, і українська є флективними мовами, тобто зв’язок слів у реченні забезпечується за допомогою флексій — закінчень. 
В обох мовах прикметник, який стоїть перед іменником, узгоджується з ним у  роді, числі й відмінку. Але будьте готові до того, що в німецькій мові є речі, яких нема в українській, наприклад, артикль, відокремлювані префікси у дієслів, певний порядок слів у реченні...
— Скільки часу знадобиться для опанування німецької мови?
— В середньому для вивчення початкового рівня з нуля вам потрібен буде всього один рік, а не 10-11, як це є у школі. Далі процес потрібно пришвидшувати, а займатися інтенсивніше. Проте не варто намагатися поглинути інформацію усю й відразу, не перевантажуйте свій мозок. Опанувати середній рівень можна за 6 місяців. Особисто я вивчала німецьку 7 років спочатку у школі, потім у гімназії, далі ще 5 років в університеті. Вчу її і зараз, оскільки у мові немає кінцевої точки, якщо не приділяти їй уваги, то все забувається.
— Скільки коштують курси німецької мови в Україні?
— Усе залежить від того, чи надає мовна школа після них сертифікат про володіння німецькою на тому чи іншому рівні. Найпрестижніші уроки обійдуться орієнтовно в 5 000 гривень. Репетитора можна знайти і за 100 гривень за одне заняття. Ще дешевше спілкування із викладачем можна знайти у Інтернеті. Один місяць онлайн-занять обійдеться у 400 гривень не більше. Вивчати німецьку можна й самостійно, якщо просто спілкуватися з носіями мови. Головне, аби було прагнення.
Олена АСТАХОВА